τμήματα
Μέσα σε ανακαινισμένες αίθουσες και ένα νέο χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, εξειδικευμένοι Παιδαγωγοί/Εμψυχωτές (…με ειδικές πιστοποιήσεις & εξειδίκευση) εφαρμόζουν ένα δυναμικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, θέτοντας σε προτεραιότητα την ευχάριστη φιλοξενία, την ασφάλεια, τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Με γνώμονα την φιλοσοφία των σχολείων μας και με αφορμή πάντα την αυθόρμητη ενέργεια που έχει το κάθε παιδί, αξιοποιούμε την ενθάρρυνση και την ενεργή συμμετοχή των μεγάλων κι έτσι τα παιδιά εμπλέκονται στην εξερεύνηση των ήχων, των χρωμάτων, στη δοκιμή ρυθμών, στον κινητικό αυτοσχεδιασμό, στην εξερεύνηση του χώρου, των αντικειμένων κ.λ.π. Στόχος του Προγράμματος Εκπαίδευσης & Αγωγής είναι η ανάδειξη των οπτικοκινητικών, των κοινωνικών και των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ατομικής τους ανάπτυξης, της δημιουργικότητας τους, της αυτοεκτίμησης και της ανεξαρτησίας τους. Οι δραστηριότητες και οι δράσεις εναλλάσσονται μέσα από παιχνίδια ρόλων, ειδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για ενίσχυση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων για παιδιά αυτών των ηλικιών. Όλα μέσα από παιχνιδιάρικες δραστηριότητες, “παιχνίδια με κίνηση”, το χορό, την μουσική που δίνουν ένα ξεχωριστό ρυθμό, για να γίνουν όλα τα παιδάκια της κάθε ομάδας “μία παρέα” και να ανακαλύψουν μαζί με την Παιδαγωγό / Εμψυχώτρια τους, πως το σώμα μας μπορεί να αλλάξει πολλές – πολλές μορφές. Πως παίζοντας μπορούμε να διασκεδάσουμε, να εξερευνήσουμε τις αισθήσεις μας, τη φωνή μας και τα συναισθήματα μας, να πειραματισθούμε με διάφορες υφές και ασφαλή υλικά (για αυτές τις ηλικίες), με τα χρώματα, με το φως και τη σκιά, να βάλουμε σε ένα “πρωτότυπο χορό” και σε περιπέτειες τα παραμύθια και τα μουσικά όργανα. Καλύπτουμε με πολύ αγάπη τις βασικές βιολογικές ανάγκες των παιδιών, ενώ παράλληλα καλλιεργούμε και ενδυναμώνουμε σημαντικές ικανότητες τους, δίνοντας ιδιαίτερα κίνητρα, ενδιαφέρον για ΓΝΩΣΗ. Αξιοποιούμε τις εμπειρίες των παιδιών, από το φυσικό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον για την προαγωγή της ΓΝΩΣΗΣ, για έναν κόσμο που ευχάριστα και αβίαστα θα θελήσουν να τον κατακτήσουν.
Στην τρυφερή αυτή ηλικία, τα παιδιά διανύουν καλλιεργούν και αναπτύσσουν την αισθησιοκινητική τους περίοδο. Συγκεκριμένα:
Καλλιεργούν τα αισθητήριά τους όργανα
Γνωρίζουν τις δυνατότητες του σώματός τους
Αλληλεπιδρούν στο περιβάλλον που ζουν
Αναπτύσσονται λεκτικά
Αγάπη, στοργή, κατανόηση και … «μητρική φροντίδα» συμπληρωμένα με γνώση, δίνουν στο παιδί εφόδια και ερεθίσματα, ό,τι ακριβώς χρειάζεται για τα πρώτα του σχολικά βήματα.
Στο σχολείο μας, μέσα από την προσφορά και την παροχή ενός πλούσιου σε κατάλληλα συναισθηματικά και γνωστικά ερεθίσματα παιδαγωγικού υλικού, στοχεύουμε στην ολόπλευρη ανάπτυξη του βρέφους. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως: Μουσικοκινητικές ασκήσεις, γυμναστική, τραγούδι, ακρόαση παραμυθιών, κουκλοθέατρο καθώς και εικαστικά (πρώτη επαφή με υλικά) το παιδί λαμβάνει, επεξεργάζεται και κατακτά εποικοδομητικά τα πρώτα του γνωστικά εφόδια.
Ειδικές δραστηριότητες Αγωγής και Εκπαίδευσης που εμπλουτίζουν το Πρόγραμμα:
Χοροκίνηση – Κιναισθητική Αγωγή
Μουσική Αγωγή
Έχοντας δημιουργήσει ένα πλούσιο σε ερεθίσματα σχολικό περιβάλλον και την κατάλληλη παιδευτική ατμόσφαιρα, στοχεύουμε στην υποβοήθηση των παιδιών, ώστε και να οικοδομούν μόνα τους ευχάριστα τη ΓΝΩΣΗ και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις στάσεις τους.
Στην ηλικία αυτή το παιδί πρέπει να κινείται και να δραστηριοποιείται μέσα σ’ ένα περιβάλλον πλαισιωμένο από κάποιους σταθερούς και συνεπείς κανόνες, νοιώθοντας ταυτόχρονα αισθήματα ασφάλειας και σιγουριάς. Προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των μικρών μας φίλων, κοινωνικοποιούμαστε, γινόμαστε μια ομάδα μέσα από την οποία ατομικά και συλλογικά, το κάθε παιδί ενθαρρύνεται ν’ αυτονομηθεί μέσα στις δυνατότητές του, μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, έχει την ευκαιρία ν’ αποκομίσει και να βιώσει θετικά βιώματα και εντυπώσεις.
Παιδιά με τα παιδιά μας κι εμείς, παρέχουμε όλα εκείνα τα ερεθίσματα και τα κίνητρα μέσα από κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό, ώστε να έρθουν σ’ επαφή και να κατακτήσουν νέους γνωστικούς κώδικες με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό.
Γνωρίζουμε το βιβλίο και ταξιδεύουμε μέσα από ιστοριούλες και ποιηματάκια καλλιεργώντας το λόγο και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο των μικρών μας φίλων.
Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες καλλιεργούμε τη λεπτή κινητικότητα και πειραματιζόμαστε, κατακτώντας σταδιακά την ορθή χρήση του μολυβιού.
Παιχνίδια κινητικά, μουσικοκινητικά, θεατρικά, άκρως διασκεδαστικά συμβάλλουν στην καλλιέργεια και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, ενεργοποιούν την φαντασία και κατοχυρώνουν κανόνες συμπεριφοράς μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση.
Ειδικές δραστηριότητες Αγωγής και Εκπαίδευσης που εμπλουτίζουν το Πρόγραμμα:
Χοροκίνηση – Κιναισθητική Αγωγή
Μουσική Αγωγή
Αθλοπαιδίες (mini τένις, mini μπάσκετ, mini ποδόσφαιρο, στίβος, ενόργανη γυμναστική)
Κολυμβητήριο
Μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες, τα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό, κατακτούν τη γνώση μέσα από την προσωπική τους εμπειρία και τους πειραματισμούς τους στα ερεθίσματα που τους προσφέρει το Σχολείο μέσα από τα ευέλικτα και Διαθεματικά Σχέδια Εργασίας.
Όλο το Πρόγραμμα στηρίζεται στη Διαθεματική Προσέγγιση και τα Σχέδια Εργασίας (project) δίνοντας πιθανές αφορμήσεις, σκοπούς και στόχους που έχουν προβλεπόμενη διάρκεια.
Στις Διαθεματικές Προσεγγίσεις θα δίνεται έμφαση στη διερεύνηση των εμπειριών των παιδιών μέσα από ερωτήματα και η κάθε θεματική ενότητα διανθίζεται μέσα από δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες, όπως:
*Αισθητηριακές – Γλωσσικές ασκήσεις *Προανάγνωση, *Προγραφή, *Προμαθηματικά, *Νοητικές Ασκήσεις (ενασχόληση με φύλλα εργασίας και βιβλία εργασίας) *Φυσικές Επιστήμες (πειράματα) *Παραμύθι – Μυθολογία – Παγκόσμιες Ημέρες *Εικαστικά (χαρτοκοπτική, ζωγραφική, πηλός, γύψος, ζύμη, πλαστελίνη, γλυπτική, κολλάζ με διάφορα υλικά, κατασκευές ατομικές και ομαδικές) *Φυσική Αγωγή *Περιβαλλοντική Αγωγή *Ψυχοκινητικά παιχνίδια *Θεατρικό και Συμβολικό παιχνίδι *Δραματοποίηση *Κουκλοθέατρο *Θέατρο Σκιών, *Τραγούδια *Μουσικοκινητικά παιχνίδια.
Έτσι οι μικροί μας φίλοι όχι μόνο κατακτούν, αλλά αγαπούν και επιδιώκουν τη γνώση με τρόπο διασκεδαστικό και δημιουργικό.
Ειδικές δραστηριότητες Αγωγής και Εκπαίδευσης που εμπλουτίζουν το Πρόγραμμα:
Αγγλικά
Πληροφορική
Τεχνολογίες μάθησης (χρήση διαδραστικού πίνακα)
Χοροκίνηση – Κιναισθητική Αγωγή
Μουσική Αγωγή (Προπαιδεία – σύστημα ORFF)
Αθλήματα στίβου – Μίνι Σπορ (1. Mini Tennis 2. Mini Basketball 3. Mini Football 4. Mini Volleyball 5. Ενόργανη γυμναστική 6.Ρυθμική Γυμναστική 7.Κλασσικό αθλητισμό (στίβο) 8. Tae kwo do (Αυτοάμυνα)
Μοντέρνοι & παραδοσιακοί χοροί
Κολυμβητήριο
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος και σαν προέκταση της βιωματικής μάθησης, οι μαθητές μας πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, περιπάτους στη φύση, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συμμετοχή σε διαδραστικά, βιωματικά προγράμματα.
Η δύναμη της εικόνας και η απόκτηση παραστάσεων έρχεται να κάνει τη μάθηση μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Τα παιδιά στο τμήμα αυτό βρίσκονται στην κορύφωση της περιέργειας και του ενδιαφέροντός τους να εξερευνήσουν τον κόσμο που αποκαλύπτεται μπροστά τους. Χρησιμοποιούμε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που στηρίζονται στη δράση και στην άμεση συμμετοχή και συμβολή του μικρού μαθητή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας βασίζεται στη διδακτική και τη βιωματική προσέγγιση, όπου παιδαγωγός και παιδί αυθόρμητα ή προγραμματισμένα αναλύουν θεματικές ενότητες μέσω του Διαθεματικού Μοντέλου Δραστηριοτήτων. Το καθημερινό πρόγραμμα της τάξης του προνηπίου στοχεύει στο να πραγματοποιήσουν τα παιδιά μια ομαλή μετάβαση προς την επίσημη εκπαίδευση και περιλαμβάνει :
Πρώτη γραφή και ανάγνωση
Λογοτεχνία
Μύηση στον έντεχνο λόγο (αινίγματα – παροιμίες – ποιήματα)
Παραμύθι – Λαογραφία – Παράδοση
Μαθηματικές έννοιες και αριθμούς – Καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης
Ενασχόληση με φύλλα εργασίας και βιβλία εργασίας
Παγκόσμιες Ημέρες
Μελέτη Περιβάλλοντος και Φυσικές Επιστήμες
Εικαστικά (χαρτοκοπτική, ζωγραφική, πηλός, γύψος, ζύμη, πλαστελίνη, γλυπτική, κολλάζ με διάφορα υλικά, κατασκευές ατομικές και ομαδικές)
Μουσική και μουσικοκινητική αγωγή
Ψυχοκινητικές δραστηριότητες
Θεατρικό παιχνίδι-Κουκλοθέατρο-Θέατρο Σκιών-Παντομίμα-Δραματοποίηση
Καθώς τα παιδιά συμμετέχουν στις παραπάνω δραστηριότητες επιδιώκουμε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν ευκαιρίες για να :
Πειραματίζονται
Ανακαλύπτουν
Παίρνουν πρωτοβουλίες
Δουλεύουν ατομικά – ομαδικά
Προάγουν τη φαντασία, τη δημιουργία και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.
Ειδικές δραστηριότητες Αγωγής και Εκπαίδευσης που εμπλουτίζουν το Πρόγραμμα:
Αγγλικά
Πληροφορική
Ρομποτική
Τεχνολογίες μάθησης (χρήση διαδραστικού πίνακα)
Δανειστική Βιβλιοθήκη
Χοροκίνηση – Κιναισθητική Αγωγή
Μουσική Αγωγή (Προπαιδεία – Σύστημα ORFF)
Αθλήματα στίβου – Μίνι Σπορ (1. Mini Tennis 2. Mini Basketball 3. Mini Football 4. Mini Volleyball 5. Ενόργανη γυμναστική 6.Ρυθμική Γυμναστική 7.Κλασσικό αθλητισμό (στίβο)
8. Tae kwo do (Αυτοάμυνα)
Μοντέρνοι & παραδοσιακοί χοροί
Κολυμβητήριο
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος και σαν προέκταση της βιωματικής μάθησης, οι μαθητές μας πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, περιπάτους στη φύση, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συμμετοχή σε διαδραστικά, βιωματικά προγράμματα.
Η δύναμη της εικόνας και η απόκτηση παραστάσεων έρχεται να κάνει τη μάθηση μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Το Νηπιαγωγείο μας αποτελεί την ανώτερη βαθμίδα όπου καταθέτουμε από πλευράς μας ένα ιδιαίτερα δυναμικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίσουν και να κατακτήσουν τα παιδιά φοιτώντας στο Νηπιαγωγείο μας, απορρέουν μέσα από ένα καλοσχεδιασμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αγωγής, που είναι πάντα σε μία μόνιμη γραμμή εξέλιξης και που πάνω από όλα το παιδί πρέπει να το απολαμβάνει και να το χαίρεται.
Το νέο Πρόγραμμα Αγωγής & Εκπαίδευσης, πλούσιο σε “Βιωματικές δραστηριότητες” προσεγγίζεται – υλοποιείται μέσα από Διαθεματικές Δραστηριότητες όπως ορίζονται από τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών για τα Νηπιαγωγεία και τα ζητούμενα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων.
Συμπερασματικά οι μαθησιακοί στόχοι που επιδιώκονται να κατακτηθούν σε κάθε Πρόγραμμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, (Ιστόγραμμα) είναι:
*Παιδί και γλώσσα (Προφορική επικοινωνία – γραφή – ανάγνωση – παιδική λογοτεχνία) *Παιδί δημιουργία και έκφραση (Δραματική Τέχνη – Φυσική Αγωγή – Εικαστικά – Μουσική) *Παιδί και περιβάλλον (Φυσικές Επιστήμες – Γεωγραφία – Ιστορία – Βιολογία) *Παιδί και μαθηματικά *Παιδί και πληροφορική.
Το παιδαγωγικό μας πρόγραμμα βασίζεται στο νέο οδηγό της νηπιαγωγού, στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ) για το Νηπιαγωγείο.
Το ξεκίνημα της σχολικής διαδρομής, δηλαδή το Νηπιαγωγείο, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη μετέπειτα θετική σχολική εξέλιξη των παιδιών μας. Τα νήπια με παιγνιώδη τρόπο και με την υποστήριξη των Νηπιαγωγών τους, αρχίζουν να αποτυπώνουν στο χαρτί τα ακούσματα και τις λέξεις που τους είναι γνωστές μέσα από το καθημερινό τους πρόγραμμα (π.χ. το όνομά τους, το επίθετό τους, τις ημέρες, τις ετικέτες στις γωνιές της τάξης και άλλα πολλά).
Ο εγγραμματισμός του παιδιού δεν είναι δύσκολη υπόθεση και μπορούν και οι γονείς να συμβάλλουν σε συνεργασία με τις Νηπιαγωγούς. Ύστερα από μερικούς μήνες τα παιδιά καταφέρνουν να γράφουν τις πρώτες λέξεις και να κατανοούν τη λειτουργία της ανάγνωσης.
Με βασικές συνιστώσες την Ευελιξία και τον Παιγνιώδη Χαρακτήρα λαμβάνοντας υπόψη τις Ανάγκες, τους Προσωπικούς Ρυθμούς, τη Διατήρηση του Ενδιαφέροντος των Παιδιών οργανώνουμε δημιουργικές δράσεις με στόχο:
την απόλαυση
τη χαρά
τον πειραματισμό
την εξερεύνηση
την απόκτηση γνώσεων
και την ανάπτυξη δεξιοτήτων
Μέσα από τα θέματα που επεξεργαζόμαστε, τα οποία είτε αναδύονται από τα ίδια τα παιδιά, είτε προτείνονται από τις Νηπιαγωγούς, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες:
Ανάγνωσης, γραφής, προφορικής έκφρασης και επικοινωνίας
Μαθηματικών
Μελέτης Περιβάλλοντος και Φυσικών Επιστημών
Εικαστικής αγωγής
Θεάτρου – Κουκλοθεάτρου – Θεάτρου σκιών
Μουσικής και μουσικοκινητικής αγωγής
Ψυχοκινητικών ασκήσεων
Συμβολικού παιχνιδιού (αυθόρμητο και οργανωμένο)
Εκτός από τις καθημερινές ημερήσιες δραστηριότητες που πλαισιώνονται από τα ανάλογα φύλλα εργασίας, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου καλλιεργούν και ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις δεξιότητες τους μέσα από διασκεδαστικά, δημιουργικά βιβλία γραφής, μαθηματικών και διαθεματικών προσεγγίσεων ειδικά μελετημένα και σχεδιασμένα για την ηλικία αυτή.
Θεμελιώνουμε έτσι με τον πιο σωστό τρόπο, την πνευματική συγκρότηση και τη συναισθηματική σταθερότητα των νηπίων. Οι μαθητές μας προετοιμάζονται άριστα για το Δημοτικό σχολείο καθώς καθοδηγούνται μέσα από τα προγράμματά μας. Παράλληλα τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους ώστε να κατακτούν τη γνώση και να εκφράζονται με τον πλέον δημιουργικό τρόπο.
Η φοίτηση του κάθε παιδιού στο περιβάλλον του Νηπιαγωγείου της “ΜΙΛΕΝΑ”, προπαρασκευάζει επίσης με τον ιδανικότερο τρόπο τη φυσική μετάβασή του από την οικογενειακή ζωή στο πρώτο μεγάλο του σχολικό περιβάλλον (Δημοτικό Σχολείο), ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να διαγνωστεί η γραμμή εξέλιξης του, η αξιολόγηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων ενός παιδιού, οι ιδιαίτερες δεξιότητές του, κ.ά.
Το ποιοτικό και προσεκτικά σχεδιασμένο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας, εμπνέει τα παιδιά να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν και να επιτύχουν, μέσα από το δομημένο σχεδιασμό του και τις υπηρεσίες του.
Το Νηπιαγωγείο της “ΜΙΛΕΝΑ” βρίσκεται σε μία “εξελικτική γραμμή” σε σταθερές ενισχυμένες βάσεις εκπαιδευτικής διαδικασίας, που μονίμως στοχεύει να προσφέρει ένα “ξεχωριστό διαφορετικό σχολείο”, να αποτελεί το σημείο αναφοράς στην προσχολική αγωγή, λειτουργώντας ως πρότυπο μονάδας με έμφαση στον πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα, τις τέχνες, την περιβαλλοντική αγωγή και τις καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.
“Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε το Νηπιαγωγείο μας πάνω σε εκείνες τις βάσεις που μόνιμη στόχευση έχουν να προσφέρουν στους “μαθητές μας”:
✓ Πολλές διαφορετικές και “καινοτομικές προσεγγίσεις”
✓ Ανάπτυξη δεξιοτήτων
✓ Νέες εκπαιδευτικές μεθόδους για την ενίσχυση των ευκαιριών ευχάριστης μάθησης των παιδιών
✓ Βιωματικές Δράσεις
✓ Πρωτοτυπία και ευελιξία στη χρήση ενός εξελισσόμενου εποπτικού υλικού.
✓Ακόμα δύο νέες καινοτομικές παρεμβάσεις ενισχύουν το ποιοτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου μας. Στο Ιστόγραμμα, στους μαθησιακούς στόχους *Παιδί και Γλώσσα τους εμπλουτίζουμε περισσότερο με μία καινούργια εκπαιδευτική δράση “*Δημιουργική γραφή – *Φιλαναγνωσία” Η Δημιουργική γραφή είναι ένα μέσο για να καλλιεργήσουν οι μαθητές εύκολα και ευχάριστα τη γλωσσική έκφραση. Τους ενισχύει τις συνεργατικές τεχνικές, οξύνει τη δημιουργική και την κριτική σκέψη και τους εξοικειώνει με έργα της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της ποίησης και άλλων τεχνών. Έτσι έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη συνηθισμένη παραγωγή γραπτού λόγου και να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους. Η Φιλαναγνωσία οδηγεί τα παιδιά στη θετικά προσδιορισμένη σχέση με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος και έκφραση της γραπτής ύλης και εμπεριέχει ταυτόχρονα τις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην διαμόρφωση αυτής της σχέσης μέσα από την ανάπτυξη αναγκαίων γνωστικών δεξιοτήτων κυρίως αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων και αισθητικών κριτηρίων. Στα τμήματα των Προνηπίων και του Νηπιαγωγείου λειτουργεί η Δανειστική Βιβλιοθήκη *Μ΄ ένα βιβλίο στο χέρι”.
Ειδικές δραστηριότητες Αγωγής και Εκπαίδευσης που εμπλουτίζουν το Πρόγραμμα:
Αγγλικά
Πληροφορική
Ρομποτική
Τεχνολογίες μάθησης (χρήση διαδραστικού πίνακα)
Δανειστική Βιβλιοθήκη
Χοροκίνηση – Κιναισθητική Αγωγή
Μουσική Αγωγή (Προπαιδεία – Σύστημα ORFF)
Αθλήματα στίβου – Μίνι Σπορ (1. Mini Tennis 2. Mini Basketball 3. Mini Football 4. Mini Volleyball 5. Ενόργανη γυμναστική 6.Ρυθμική Γυμναστική 7.Κλασσικό αθλητισμό (στίβο)
8. Tae kwo do (Αυτοάμυνα)
Μοντέρνοι & παραδοσιακοί χοροί
Κολυμβητήριο
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος και σαν προέκταση της Βιωματικής μάθησης, οι μαθητές μας πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, περιπάτους στη φύση, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συμμετοχή σε διαδραστικά, βιωματικά προγράμματα.
Η δύναμη της εικόνας και η απόκτηση παραστάσεων έρχεται να κάνει τη μάθηση μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε το Νηπιαγωγείο μας σ΄ ένα “διαφορετικό σχολείο” με σεβασμό στην μοναδική προσωπικότητα του κάθε παιδιού, ως δάσκαλοι αξιών και θετικών κοινωνικών δεξιοτήτων
εκπαιδευτικά τμήματα αγωγής και εκπαίδευσης
Γνωριμία με την Τέχνη της Ζωγραφικής” Μέσα από το ανανεωμένο νέο Πρόγραμμα των σχολείων μας για τις Τέχνες, Εκπαιδευτικοί/Εμψυχωτές με τις Παιδαγωγικές και Εικαστικές γνώσεις που διαθέτουν, χάρη στις σπουδές τους αλλά και χάρη στη μακροχρόνια πείρα τους, διδάσκουν την εικαστική γλώσσα με βήματα που προσαρμόζονται στην ηλικία αλλά και την προσωπικότητα του παιδιού. Τα παιδιά διδάσκονται σταδιακά όλα όσα αφορούν “την γνωριμία” με την μεγάλη Τέχνη της Ζωγραφικής, όπως τους τόνους και τα χρώματα, σχέδιο (γραμμές, τα σχήματα), σύνθεση, οργάνωση του χώρου, αντιμετώπιση του όγκου, χρήση των διάφορων υλικών, βασικές τεχνικές, “… ιστορίες του φωτός και των χρωμάτων ” της κάθε εποχής, όπως φανερώνονται μέσα από έργα τέχνης, της οπτικής, της αντίληψης, της φαντασίας, της ιδέας, προσεγγίζουν και γνωρίζουν μεγάλους ζωγράφους, κ.α. Στόχος είναι τα παιδιά να αφομοιώνουν τις γνώσεις, χωρίς αυτό να το αντιλαμβάνονται σαν υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά σαν μια εξαιρετικά ευχάριστη ενασχόληση. Τα παιδιά ερευνούν και εκφράζονται μέσα από τα χρώματα, μέσω της γλώσσας της Ζωγραφικής και της έκφρασης των ιδεών, είναι σε θέση να γίνονται δημιουργικά χωρίς να στεναχωριούνται για το τι θα πουν οι άλλοι – ένα άγχος που συχνά μας κυριεύει ως ενήλικες και καταστρέφει τη διάθεσή μας για δημιουργία. Όπως είπε και ο Πάμπλο Πικάσσο: “Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης όσο μεγαλώνει.” Εκπαιδευτικοί – Εμψυχωτές συμπράττουν την δική τους έμπνευση για δημιουργία μαζί με την μοναδικότητα της φαντασίας των παιδιών. “Γιατί εκείνο που μπορεί να σώσει τον Κόσμο, είναι η ομορφιά και θέλει υπογραφή πρώτα από τα παιδιά!”
*ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
” Η Θεατρική Αγωγή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της προσχολικής ηλικίας, όταν η παιδεία στο σύνολό της παρέχεται υπό μορφή παιχνιδιού και εξοικείωσης των ανηλίκων υποκειμένων που βρίσκονται στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους.
Μορφές και εκφράσεις του Θεάτρου, άμεσα συναπτόμενες με το παιχνίδι, αποτελούν τα κατεξοχήν μέσα αγωγής και παιδείας. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στην ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου, αφού μέσα από αυτό κατακτάται η γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, η ψυχική και σωματική τους έκφραση μέσα από το παιχνίδι και τη μιμική, η ανάπτυξη της γλωσσικής και παραγλωσσικής επικοινωνίας, η ένταξη στην ομάδα και η απόκτηση των πρώτων αισθητικών εμπειριών.
Με γνώμονα το “Θεατρικό Παιχνίδι” που ενσωματώνει κώδικες και τεχνικές του Θεάτρου, λειτουργώντας στο πλαίσιο μιας φαντασιακής δημιουργικής σύμβασης, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν χωρίς κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό καταναγκασμό και λογοκριτή.
Μέσα από τη διαδικασία της “Θεατρικής Αγωγής” ενός δομημένου Προγράμματος, επιδιώκουμε το παιδί: *να ανακαλύψει και να εκφράσει τις δημιουργικές του ικανότητες *να καλλιεργήσει τις σχέσεις του με την ομάδα και το ευρύτερο περιβάλλον *να αναπτύξει ελευθερία έκφρασης, πρωτοβουλία και αίσθημα ευθύνης *να εκτονωθεί με την κίνηση και το λόγο *να καλλιεργηθεί πολιτιστικά και αισθητικά κατανοώντας την Τέχνη του Θεάτρου *να αποδέχεται όρια και περιορισμούς που του θέτει η ομάδα και να ανακαλύπτει την ανάγκη ύπαρξης και τήρησης κανόνων *να προσεγγίσει στοιχεία του δραματικού λόγου και της εφαρμογής του και να ευαισθητοποιηθεί σε μορφές και είδη Θεάτρου, με την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και την ανάπτυξη δυνατοτήτων κριτικού λόγου για την πρόσληψη του σκηνικού θεάματος, κ.α.
Κύριος σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το Θέατρο, να “νιώσουν” και όχι να μοιάσουν *να ΠΑΙΞΟΥΝ ένα ρόλο εντελώς αβίαστα και υποκειμενικά. Να προσεγγίσουν τη ΘΕΑΣΗ και τη ΔΡΑΣΗ. Μια ποιοτική θέαση των πραγμάτων, μακριά από το ποσοτικό και το μετρήσιμο.
Μία υπηρεσία που παρέχεται από εξειδικευμένους *Θεατρολόγους ‐ Ηθοποιούς *Εμψυχωτές και που στο πλαίσιο των όσων πραγματεύεται θα δώσει με τον ιδανικό τρόπο την ευκαιρία, μέσα από μία ευγενή άμιλλα να αναδειχθούν παιδιά με έφεση (ταλέντα) στην Θεατρική Έκφραση.
Ο ευεργετικός ρόλος της Μουσικής στην αγωγή του παιδιού, είναι μεγάλος και πολύ σημαντικός.
Το παιδί στην προσχολική ηλικία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δεκτικότητα και ικανότητα αφομοίωσης βιωμάτων που αφορούν κίνηση, ήχους, χρώματα, ρυθμούς και εν γένει αισθητικές μορφές.
Μία αγωγή, που θα λάβει αυτό υπόψη της, θα είναι αποφασιστική για όλη την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού, γιατί θα έχει βοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί σύμμετρα σωματικά, πνευματικά, ψυχικά. Το σχολείο μας εντάσσει στο πρόγραμμά του το “σύστημα Orff” μια πολύπλευρη μουσικοπαιδαγωγική μέθοδο.
Οι αρχές της μουσικοκινητικής μεθόδου ORFF συνδυάζονται ιδανικά με τις πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας: το σύστημα “Μουσικής Προπαιδείας”. Με τη βοήθειά αυτών των δύο συστημάτων, τα παιδιά θα ανακαλύψουν μια ευρεία σειρά δεξιοτήτων.
Αυτές οι δεξιότητες έχουν σκοπό να γνωρίσουν στα παιδιά την Τέχνη της Μουσικής, να τονώσουν την αυτοεκτίμηση τους, να βελτιώσουν γνωστικές, γλωσσικές ικανότητες. Εύκολα θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα όργανα του συστήματος Orff (woodblocks, τρίγωνα, κουδούνια, καστανιέτες, κ.α.), να κάνουν την πρώτη γνωριμία τους στο μουσικό λεξιλόγιο. Προοδευτικά μαθαίνουν να γνωρίζουν και να κατακτούν τεχνικές, ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χρήση διαφόρων μουσικών οργάνων. Με το σύστημα της “Μουσικής Προπαιδείας”, το παιδί θα λάβει μία ουσιαστικότερη εκπαίδευση μέσω της μουσικής. Το Πρόγραμμα της “Μουσικής Προπαιδείας” περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, της άρθρωσης, της σωστής αναπνοής, της ομιλίας κι ακόμα της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης. Βοηθάει το παιδί να αυξήσει την παρατηρητικότητα του, την ικανότητα σύγκρισης και κριτικής. Βοηθάει τα παιδιά να προσαρμοστούν σε μια ομάδα και να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία, δυνατότητα συγκέντρωσης, κοινωνικότητα, να προσεγγίσουν κλασικά μουσικά όργανα, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να δημιουργήσουν μια συναρπαστική σχέση με το “Δάσκαλο-Εμψυχωτή” και τους “συμμαθητές τους”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπογράφεται και υλοποιείται από Ομάδα Μουσικών.
Ο Χορός * Χοροκίνηση- *Μουσικοκινητική & Κιναισθητική Αγωγή (ΚΙΝΗΣΗ – ΧΟΡΟΣ – ΕΚΦΡΑΣΗ)
Το παιδί μέσα από τον ρυθμό της μουσικοκινητικής αγωγής, ισορροπεί και συντονίζει τις κινήσεις του σώματος ενώ παράλληλα απελευθερώνει με τις δημιουργικές εκφράσεις του και τα συναισθήματά του.
Σκοπός του ειδικού προγράμματος Μουσικοκινητικής και Κιναισθητικής Αγωγής, κιναισθητικής αντίληψης (η γνώση του σώματος και των κινήσεων, …η επίγνωση της λειτουργίας του σώματος σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κ.α.) μίας πρωτοποριακής διδασκαλίας, είναι η ολοκληρωμένη σωματική, μουσική κιναισθητική αλλά και γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών, με έναν απολαυστικό, δημιουργικό και παιγνιώδη, ουσιαστικό τρόπο.
“Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας πρώτα να αναπνέουν, να αισθάνονται, να δονούνται και να γίνουν ένα με την γενική αρμονία και την κίνηση της φύσης. Ας φτιάξουμε λοιπόν πρώτα έναν ωραίο άνθρωπο, ένα παιδί που χορεύει, που εκφράζεται.”
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπογράφεται και υλοποιείται από Ειδικούς Εκπαιδευτικούς/Εμψυχωτές της Πρότυπης Ακαδημαϊκής Σχολής Χορού – Μπαλέτου , Μοντέρνου , Τζαζ – Κάρακτερ Λάτιν – *Χοροκίνησης Μαίρης Λαδά Παπαμικρούλη που κατατάσσεται σήμερα ανάμεσα στις μεγαλύτερες Σχολές Χορού Πανελλαδικά, Μέλος και “συνεργάτης” με τους μεγαλύτερους Διεθνείς Οργανισμούς – Ακαδημίες παγκοσμίου κύρους στην *ΚΙΝΗΣΗ – ΧΟΡΟ -ΕΚΦΡΑΣΗ.
Τα παραδοσιακά μας τραγούδια και οι χοροί αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Η μουσική και ο χορός συνόδευαν από παλιά κάθε κοινωνική εκδήλωση και είναι έκφραση ζωής για κάθε Έλληνα: Χαρά, λύπη, γέννηση, αγάπη, γάμος, γιορτή, ξενιτεμός, ιστορικά γεγονότα, βουνά, θάλασσα, γίνονται τραγούδι.
Το μαγικό και πολλές φορές υπερφυσικό στοιχείο των δημοτικών τραγουδιών επιδρά θετικά πάνω στα παιδιά, η φαντασία τους καλπάζει σε τόπους, ήρωες και γεγονότα και από απλούς ακροατές, τα οδηγεί στο να συμπάσχουν με τον ήρωα, ζώντας την αγωνία και τα συναισθήματά του.
Προσφέρουν ψυχαγωγία και διαφυλάσσουν την ψυχική τους ισορροπία.
Τα βοηθά να εκφραστούν με τραγούδι κίνηση και χορό και να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.
Υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το χθες, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τις στολές, τα ακούσματα, τους ρυθμούς και τους ήχους τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και έτσι ελπίζουμε να τα ευαισθητοποιήσουμε στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Σύνδεση του χθες με το σήμερα.
2. Γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας
3. Γνωριμία με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τους ήχους και τους ρυθμούς: τσάμικο, καλαματιανό, Ηπείρου, νησιώτικα, Κρητικά.
4. Να ξεχωρίσουν από πια περιοχή προέρχονται κάποια αντιπροσωπευτικά τραγούδια καθώς και σε τι κατηγορία ανήκουν (νανουρίσματα, χαράς, λύπης, κάλαντα, αποκριάτικα, ιστορικά, κ.τ.λ.)
5. Καλλιέργεια του προφορικού λόγου. Να μάθουν να ακούν και να τραγουδούν.
6. Καλλιέργεια των μουσικοχορευτικών ικανοτήτων. Σκοπός μας δεν είναι να μάθουν τα νήπια μηχανικά κάποια βήματα, αλλά να νιώσουν το πέρασμα και την έκφραση από τη μουσική στην κίνηση.
7. Γνωριμία με τις πανέμορφες παραδοσιακές στολές μας.
8. Ανάπτυξη του κοινωνικού χαρακτήρα των παιδιών. Ο ομαδικός χορός, οδηγεί στη συνεργασία και την πειθαρχία (υπακοή σε κανόνες) προκειμένου να έχουμε ένα συνολικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
9. Καλλιτεχνική έκφραση των νηπίων με δραματοποίηση ορισμένων τραγουδιών και ζωγραφική.
10. Ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα προστασίας, διατήρησης και συνέχισης της λαϊκής παράδοσης.
“…στα αγγλικά, παρακαλώ!!!
Η προσχολική ηλικία είναι ιδανική για να αγαπήσει το παιδί τις ξένες γλώσσες αλλά και να θέσει τις σωστές βάσεις που θα του αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη.
Η παράλληλη εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από την προσχολική ηλικία, εξελίσσει την ευφυΐα και τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που διδάσκονται μια δεύτερη γλώσσα είναι πιο έξυπνα και γνωρίζουν να χειρίζονται καλύτερα και τη μητρική τους γλώσσα. Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας μέσα από το παιχνίδι είναι διασκεδαστική. Στα παιδιά αρέσει να μαθαίνουν παίζοντας. Τα παιδιά μέσω της ξένης γλώσσας αποκτούν προβάδισμα έναντι των άλλων παιδιών καθώς λαμβάνουν μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης στη γλώσσα. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται σωστά από νωρίς και κατ’ επέκταση αποκτούν βαθύτερη αντίληψη της γλώσσας. Έχει υπολογιστεί ότι για να φθάσει κάποιος σε ένα ανώτερο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας χρειάζεται ένας αριθμός ωρών που πρέπει να δαπανηθεί για τριβή με τη γλώσσα. Ένας μαθητής που ξεκινά σε μικρή ηλικία να ακούει τραγούδια, να παίζει και να μαθαίνει σε μια άλλη γλώσσα προσθέτει από νωρίς ώρες στο ενεργητικό του. Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και διάθεση για περαιτέρω εξέλιξη τους. Είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους συνομηλίκους τους. Αισθάνονται άνετα να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου οι γλώσσες και οι πολιτισμοί αναμιγνύονται καθημερινά. Η παράλληλη εκμάθηση ξένων γλωσσών βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και στην ανάπτυξη των πολλαπλών δεξιοτήτων. Η διαδικασία της μάθησης είναι τόσο περίπλοκη που ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες για να ανταπεξέλθει. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η μνήμη αλλά και η ικανότητα του ανθρώπου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Η “ευκαιρία” προσέγγισης στην Αγγλική γλώσσα δίνεται με διακριτό παιδαγωγικό τρόπο, με ενισχυμένα και σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας ( παιχνίδια & βιβλία εργασίας, χρήση Η/Υ, Διαδραστικού Πίνακα, κ.α.) από τα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης “Μ ι λ έ ν α”, στα Τμήματα των Προ‐προνηπίων και σταδιακά κορυφώνεται στο Νηπιαγωγείο, μέσα από ένα Πρόγραμμα σύγχρονο, βατό, ευχάριστο για κάθε παιδί, ώστε ιδανικά να προσεγγίσει και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για μία νέα γλώσσα που θα γίνει εφόδιο στη συνέχεια της ζωής του.
Ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που με βιωματικό τρόπο, μέσα από τον διάλογο, τη μουσική, τη μίμηση και το τραγούδι, τα εικαστικά, το θέατρο, τη μαγειρική, τα ομαδικά παιχνίδια ρόλων, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, διάφορα εποπτικά μέσα διδασκαλίας (χρήση διαδραστικού πίνακα, κ.α.), τις εκπαιδευτικές προβολές, τα φύλλα εργασιών, την επικοινωνία και τη γνωριμία με πολιτισμούς άλλων χωρών, το κάθε παιδί προσεγγίζει και κατακτά την Αγγλική γλώσσα απλά κι ευχάριστα.
Μέσα από μία πρότυπη μέθοδο, θα αντιληφθείτε πόσο εύκολα και αβίαστα τα παιδιά σας θα εμπεδώσουν γνώσεις, θα προσεγγίσουν και θα εκτιμήσουν την αξία της Αγγλικής γλώσσας.
Με την ολοκλήρωση της φοίτησης τους το κάθε παιδί συμμετέχει σε ειδική εκδήλωση ‐ γιορτή του σχολείου μας “THE FIRST FESTIVAL IN ENGLISH LANGUAGE” όπου μεταξύ των άλλων θα αποκτήσει και την πρώτη “βεβαίωση” παρακολούθησης.
Μία υπηρεσία ενταγμένη στο Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Αγωγής & Εκπαίδευσης της “Μ ι λ έ ν α”, Ειδικών Δραστηριοτήτων Αγωγής & Εκπαίδευσης, για τα παιδιά (από 3 έως & 6 ετών), που παρέχεται από Καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών, εξειδικευμένης διδασκαλίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και λογισμικά με τα οποία δουλεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι. Τα παιδιά παίζουν και αλληλεπιδρούν με τον υπολογιστή, αναπτύσσουν βασικές νοητικές δεξιότητες και διδάσκονται βιωματικά έννοιες που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.
Συγκεκριμένα τα παιδιά:
Αναγνωρίζουν τις κυριότερες μονάδες του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Εκτελούν παιχνίδια εξερεύνησης και επίλυσης απλών προβλημάτων με χρήση απλού λογισμικού.
Εντοπίζουν γράμματα και αριθμούς στο πληκτρολόγιο.
Γράφουν χρησιμοποιώντας κεφαλαία και πεζά γράμματα.
Εξοικειώνονται με βασικές έννοιες του χώρου, το μέγεθος, τις ομοιότητες και τις διαφορές.
Εξασκούν βασικές νοητικές δεξιότητες όπως η παρατηρητικότητα, η αντίληψη και η μνήμη.
Καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Εξοικειώνονται με βασικές προμαθηματικές έννοιες όπως η ταξινόμηση, η αντιστοίχηση και η αρίθμηση.
Εξασκούνται στην αναγνώριση σχημάτων.
Καλλιεργούν τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας μέσα από τη συχνή χρήση του ποντικιού.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για την προσχολική ηλικία με καθαρό, ευκρινή ήχο, χρώμα, κίνηση και γραφικά έτσι ώστε να είναι εύκολα στη χρήση, να επιτρέπουν την ενεργητική μάθηση και την αλληλεπίδραση, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.
Σύμφωνα με παγκόσμιες παιδαγωγικές έρευνες τα σωστά προγράμματα H/Y είναι ικανά να προωθήσουν τη γλωσσική εξέλιξη, να ενθαρρύνουν τη γλωσσική επικοινωνία, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο. Η χρήση του «ποντικιού» αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα (οπτικοακουστικός συντονισμός χεριού-ματιού) απαραίτητη για την κατάκτηση γραφής, γιατί ενθαρρύνεται η ακρίβεια στις κινήσεις και οι προσεκτικοί χειρισμοί. Επίσης ενισχύεται ιδιαίτερα η κοινωνικότητα του παιδιού και η συνεργασία (μιας και δουλεύουν ομαδικά), η ανάπτυξη ικανοτήτων συζήτησης και διαλόγου, αλληλοϋποστήριξης και υπομονής. Ενθαρρύνονται στην εξεύρεση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων, βλέποντας άμεσα τα αποτελέσματα και έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους και η πεποίθηση ότι μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον, αποκτώντας έτσι θετική στάση απέναντι στη μάθηση.
Η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας γίνεται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας και υλοποιείται από εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό/ Εμψυχωτή.
εργαστήρια δημιουργίας έκφρασης & ψυχαγωγίας
Εργαστήρια Δημιουργίας Έκφρασης & Ψυχαγωγίας, με ένα Πρόγραμμα ποικίλων Βιωματικών Δράσεων & Δραστηριοτήτων. *Με πολλαπλές τεχνικές και ερεθίσματα σ΄ ένα κλίμα απόδοσης και ενθάρρυνσης τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, δημιουργούν φιλίες και αναπτύσσουν δεξιότητες μέσα από την χαρά και την δύναμη της μοναδικής φαντασίας τους & δημιουργικότητάς τους.
Μέσα από ένα Πρόγραμμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τα παιδιά απολαμβάνουν και συμμετέχουν σε πολλαπλές δράσεις και δραστηριότητες όπως:
• Εργαστήρι :*Ζωγραφικής *Χειροτεχνίας και *Κατασκευών
(προσεγγίσεις σε τεχνικές …με διάφορα υλικά)
• Μουσικοκινητικές Δραστηριότητες (*Χορός *Τραγούδι *καραόκε)
• Πειράματα Φυσικής …με απλά υλικά
• Ομαδικά Παιχνίδια της γειτονιάς * Επιτραπέζια Παιχνίδια
• Έξυπνοι μικροί Κηπουρούληδες…σε δράση (…με πινέλα, …σπόρους και άλλα πολλά θα εκπλαγείτε τι κάνουμε εμείς τα μικρά παιδιά!! )
• Μικροί Μαγειρούληδες & Ζαχαροπλαστούληδες …σε δράση (..με τη ζύμη, …το νερό και με αυτό και με το άλλο, … δεν θα πιστεύετε τι έφτιαξα εγώ) .
• Θεατρικό Παιχνίδι
• Αφήγηση και Δραματοποίηση Παραμυθιού
• Προβολές Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
• Κουκλοθέατρο
• Παράσταση Καραγκιόζη
….και τόσες άλλες δραστηριότητες που στήνουν το δικό τους “χορό”. Παιδαγωγοί – Εμψυχωτές μαζί με τα παιδιά …”σχεδιάζουν” τις δικές τους “διαδρομές επιμόρφωσης & ψυχαγωγίας”, …χαίρονται ό,τι δημιουργούν μαζί με τα παιδιά και κυρίως το απολαμβάνουν.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα βασίζεται στη Διαθεματική Προσέγγιση της γνώσης η οποία δίνει έμφαση στον τρόπο σκέψης των παιδιών, στο πως μαθαίνει ένα παιδί και όχι στο περιεχόμενο ή στο αποτέλεσμα.
Η διδακτέα ύλη δεν είναι αυτοσκοπός αλλά δημιουργείται βασιζόμενη στις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Καλλιεργούμε κλίμα αναγνώρισης, αποδοχής και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των παιδιών.
Επιλέγουμε δραστηριότητες που έχουν νόημα για τα παιδιά και τα οδηγούν ένα βήμα πιο πέρα από το επίπεδο που το καθένα τους έχει κατακτήσει. Το παιχνίδι αποτελεί κυρίαρχο διδακτικό μέσο. Οργανώνουμε το χώρο μας ώστε να είναι πλούσιος σε ερεθίσματα και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα παιδιά.
Βασιζόμαστε στην Ομαδοσυνεργατική Μέθοδο, όπου τα παιδιά συνεργάζονται σε μεικτές ομάδες, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αναπτύσσουν την κοινωνική και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Το εκπαιδευτικό μας κομμάτι χωρίζεται στις θεματικές Ενότητες και τα Σχέδια Εργασίας (project).
Με τον όρο “Θεματικές Ενότητες” αναφέρονται οι διερευνήσεις θεμάτων που επιλέγονται από τις παιδαγωγούς και αναπτύσσονται μέσα από όλες τις γνωστικές περιοχές.
Με τον όρο “Σχέδια Εργασίας” (project) αναφέρονται τα θέματα τα οποία αναδύονται από τα παιδιά, η εμβάθυνσή τους κρατάει όσο παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν τις δραστηριότητες που θέλουν να υλοποιήσουν βάσει του θέματος. Η αξιολόγηση αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην οποία λαμβάνονται υπόψη η πρόοδος και τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού.
Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα περιλαμβάνουν τις παρακάτω γνωστικές περιοχές:
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Προφορική επικοινωνία (Ομιλία – Ακρόαση)
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την υποστήριξη των ενηλίκων καθώς αγωνίζονται να δώσουν νόημα σε ό,τιδήποτε τα περιβάλλει, συμπεριλαμβανομένου και του κώδικα της γλώσσας. Δημιουργούμε επομένως περιβάλλον βυθισμένο σε ερεθίσματα που ευνοούν την ανάπτυξη του προφορικού λόγου και της επικοινωνίας. Εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες αφήγησης, καθώς και με συχνή ανάγνωση παιδικών λογοτεχνικών κειμένων. Καθημερινές δραστηριότητες συζήτησης και παιχνίδια ρόλων που ενισχύουν την ελεύθερη έκφραση. Χρησιμοποιώντας εποπτικά παιδαγωγικά μέσα, τα νήπια καταφέρνουν σταδιακά να συγκεράσουν τον προφορικό με τον γραπτό λόγο και να κατανοήσουν σε βάθος τον συσχετισμό που έχουν αυτές οι δύο διαφορετικές μορφές γλώσσας.
ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ (Ανάγνωση – Γραφή)
Ενασχόληση με τη δανειστική βιβλιοθήκη. Ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και συνεχή παρότρυνση από την παιδαγωγό για συμμετοχή των νηπίων στη διαδικασία. Δημιουργούμε πίνακες αναφοράς που έχουν ως στόχο την συσχέτιση της εικόνας με την ανάλογη λέξη, παρουσιολόγιο και φακέλους εργασίας με τα ονόματα των παιδιών ώστε να αναγνωρίζουν τα γράμματα μέσα στην τάξη και να οικειοποιούνται τον εγγράμματο λόγο.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Μέσω βιωματικών παιχνιδιών τα νήπια έρχονται σε επαφή με τις χωροχρονικές έννοιες οι οποίες τα καθιστούν ικανά να ασχοληθούν με την εξερεύνηση του χώρου που τα περιβάλλει καθώς και με τα γεωμετρικά σχήματα. Ενασχόληση με ομαδοποιήσεις, διατάξεις, σειροθετήσεις και ταξινομήσεις. Στη συνέχεια ακολουθούν ασκήσεις αντιστοιχήσεων με στόχο την κατάκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την ενασχόλησή μας με την αρίθμηση. Σκοπός όλων των δραστηριοτήτων που έχουν ως περιεχόμενο τις λογικομαθηματικές έννοιες είναι τα νήπια να φτάσουν στο επίπεδο όπου θα είναι ικανά να συγκεντρώνουν, να οργανώνουν και να επεξεργάζονται δεδομένα ώστε να μπορούν να κατακτήσουν την έννοια του αριθμού. Η εξερεύνηση των ίδιων των παιδιών είναι που τα καθιστά έτοιμα όχι μόνο να απαριθμούν αλλά να κάνουν μετρήσεις, να διατυπώνουν και να ελέγχουν υποθέσεις. Τέλος επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της μαθηματικής εκπαίδευσης ο οποίος είναι η εκμάθηση κι η επίλυση βασικών λογικομαθηματικών συλλογισμών σε συσχετισμό με τις τέσσερις αριθμητικές πράξεις.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φυσικό Περιβάλλον.
• Είναι ζωτικής σημασίας τα νήπια να αποκτήσουν συνείδηση σχετικά με το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας και πως μπορούμε να τον προστατεύσουμε. Η οικολογική συνείδηση είναι κάτι το οποίο χτίζεται από πολύ μικρή ηλικία και φυσικά είναι η ιδανική στιγμή για να εγκαταστήσουμε εικόνες και βιώματα που θα χαραχτούν τόσο βαθιά στη μνήμη του παιδιού ώστε να δημιουργήσει στάση ζωής και συμπεριφοράς που θα βοηθήσουν τον πλανήτη μας και κατά επέκταση την ανθρωπότητα όλη. Σίγουρα δεν μπορούμε πάντα να χτίζουμε το μέλλον των παιδιών μας όμως μπορούμε σίγουρα να “χτίσουμε” τα ίδια τα παιδιά ώστε να βελτιώσουν τα ίδια τη ζωή τους και τις συνθήκες του μέλλοντος. Άλλωστε το ενδιαφέρον μας προς τη Φύση συνάγεται και του ενδιαφέροντος ως προς τον συνάνθρωπό μας. Ασχολούμαστε λοιπόν με ειδικά παιδαγωγικά προγράμματα μέσω των οποίων τα παιδιά πληροφορούνται για την εικόνα του πλανήτη μας, για την ανακύκλωση, για την φροντίδα του περιβάλλοντος και για την αλληλεξάρτησή μας από την ίδια τη Φύση.
• Ταξιδεύουμε στο ζωϊκό βασίλειο και διαχωρίζουμε τα ζώα ανάλογα με το είδος τους. Ακολουθεί βιωματική εκπαίδευση σχετικά με το φυτικό βασίλειο όπου ως τελικό στάδιο τα ίδια τα νήπια μέσω της μεθόδου του Project προχωρούν σε φύτεμα σπόρων και βολβών στις γωνιές του κήπου μας και συνεχή παρακολούθηση της ανάπτυξής τους καθώς και ανάληψη ευθύνης για την καθημερινή φροντίδα τους.
• Χρησιμοποιώντας πληθώρα εποπτικών μέσων, βιβλίων και ειδικών προγραμμάτων, πραγματοποιούνται δραστηριότητες όπου μελετάται η γη, η σύστασή της και η σχέση της με το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα. Ασχολούμαστε με τους πλανήτες, τα αστέρια, τις εκλείψεις και τα διαστημόπλοια.
• Πειράματα ανάμειξης υλικών από την καθημερινή ζωή, Γνωριμία με την έννοια της ενέργειας και παρατήρηση απλών χημικών φαινομένων. Ενεργή συμμετοχή και παρατήρηση των φαινομένων που παρατηρούνται γύρω μας.
ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• Ασκήσεις εξερευνητικού χαρακτήρα με στόχο τη γνωριμία των νηπίων με καθετί έμψυχο ή άψυχο. Μέσω εποπτικού υλικού και ειδικών προγραμμάτων του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή τα νήπια συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και τη λειτουργία του.
• Γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Εμπλεκόμαστε σε αναφορές στη μυθολογία.
• Δραστηριότητες δημιουργίας κανόνων που δημιουργούνται από όλους, απευθύνονται σε όλους. Κατανόηση του ότι όλοι έχουμε ευθύνες και δικαιώματα όπως και το ότι υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη.
• Ασχολούμαστε με την κατανόηση των οικονομικών και της κοινωνιολογίας μέσω της έννοιας αλληλεξάρτησης. Τα παιδιά κατανοούν ότι οι άνθρωποι έχουν εξάρτηση – ανάγκη από αγαθά και υπηρεσίες. Μέσα από δραστηριότητες δραματοποίησης και παιχνίδια ρόλων τα νήπια αντιλαμβάνονται ότι οι ενήλικες δουλεύουν ώστε να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες. Η γωνιά “ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΜΑΣ” καθώς και η ενασχόλησή μας με το θέμα των επαγγελμάτων είναι η αφετηρία μας για τη σφαιρική αντίληψη των παραπάνω εννοιών.
• Ασκήσεις με στόχο την κατανόηση της έννοιας του πολιτισμού και της διαφορετικότητας. Τα νήπια μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν καθετί διαφορετικό και μοναδικό καθώς και να κατανοούν το γνωστικό σχήμα της ταυτότητας και της κουλτούρας. Εμπλέκονται σε δραστηριότητες πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και μέσω του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή συλλέγουν πληροφορίες για όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.
ΠΑΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ
Εικαστική Αγωγή – Εικαστική Έκφραση
Η ενασχόληση των νηπίων με τα εικαστικά τους επιτρέπει να διερευνούν δυνατότητες, να γεννούν ιδέες και να τους δίνουν μορφή, να δομούν και να αναδομούν νοήματα και να εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα, ανταποκρινόμενα σε προκλήσεις που μπορούν να συνδέονται με διαφορετικά μαθησιακά αντικείμενα.
Δραστηριότητες ελεύθερης ζωγραφικής αλλά και με χρήση μοτίβου που ενισχύουν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικής δεξιότητας. Πειραματισμός με υλικά όπως μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, τέμπερες, νερομπογιές, χρωματιστές κιμωλίες όπως και με τεχνικές ζωγραφικής.
Κοπτική, κολλητική, κολάζ με ποικίλα υλικά. Πλαστική με πλαστελίνη, πηλό, γύψο, ζυμάρι και χαρτοπολτό. Δημιουργούμε τυπώματα σε χαρτί και ύφασμα καθώς και κούκλες κουκλοθεάτρου. Μέσω της μεθόδου του project κατασκευάζουμε ομαδικές μακέτες και κατασκευές με διάφορα υλικά οι οποίες προάγουν το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Δραματική Τέχνη – Δραματοποίηση
• Τα νήπια καλούνται να «ζωντανέψουν» με κίνηση ιστορίες που τους αφηγείται η νηπιαγωγός. Η νηπιαγωγός αφηγείται αρχικά στα παιδιά την ιστορία, επενδύοντάς την με κατάλληλη μουσική και ήχους και στη συνέχεια τα προτρέπει να την δραματοποιήσουν με την κίνηση. Αφηγούμαστε πάλι αργά την ιστορία και τα παιδιά αναπαριστούν ό,τι τα εντυπωσιάζει μέσω της κίνησης και έκφρασης συναισθημάτων.
• Η μιμική/παντομίμα συνδέεται με τη σιωπηλή δραματοποίηση. Σε αυτή τη μορφή δραματικής τέχνης δίνεται έμφαση στους μορφασμούς του προσώπου και τις ακριβείς χειρονομίες που γίνονται αντικείμενο μίμησης.
• Θεατρική αφήγηση ιστοριών, κουκλοθέατρο, θεατρικές παραστάσεις, παίξιμο με μάσκες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ζωντανέψουν μέσω της κίνησης ιστορίες, παραμύθια ή καθημερινές τους εμπειρίες.
• Τιμώντας την παράδοσή μας και ακολουθώντας τα βήματα του θεάτρου σκιών μέσα στην ιστορία της Ελλάδας μαζί με τα παιδιά φτιάχνοντας φιγούρες μέσω της εικαστικής αγωγής πειραματιζόμαστε πάνω στο συγκεκριμένο είδος δραματοποίησης.
Μουσικοκινητική αγωγή
Τα παιδιά έχουν μουσικά ακούσματα προτού ακόμη γεννηθούν όταν μέσα από την κοιλιά ακούν μουσική και τη φωνή της μητέρας τους. Άλλωστε η μουσική συνιστά ένα από τα πρώτα μέσα γένεσης και έκφρασης της ευτυχίας.
Ασκήσεις γνωριμίας με τα μουσικά όργανα, μουσικά παιχνίδια, μουσικά παραμύθια, έντεχνη και κλασσική μουσική, ακρόαση τραγουδιών. Δραστηριότητες που ακολουθούν το σύστημα Karl Orff και που ανάγονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ήχου (ηχόχρωμα, διάρκεια, τέμπο, μελωδία, ένταση, σχήμα, ύψος). Γνωριμία με όλα τα είδη της μουσικής και σύνθεση μουσικών παραμυθιών. Ενασχόληση με ένα ειδικό πρόγραμμα του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή το οποίο μας ξεναγεί στις μουσικές του κόσμου και κάνει ιστορική αναδρομή στην Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Εκφραστική Κίνηση και Χορός
Η κίνηση είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασης των παιδιών. Μέσω της κίνησης επικοινωνούν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους συχνά πολύ πιο εύγλωττα από ότι με τη λεκτική επικοινωνία. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράζονται με την κίνηση και το χορό. Απολαμβάνουν συχνά διαφορετικά είδη μουσικής από διαφορετικούς πολιτισμούς και κινούνται ελεύθερα στο ρυθμό τους. Ενθάρρυνση για επινόηση κινήσεων ώστε να εκφράζουν με αυτές ιδέες και συναισθήματα στο πλαίσιο των δραματοποιήσεων που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη σχεδίων εργασίας.
Ψυχοκινητικές ασκήσεις
Οι βασικότερες επιδιώξεις της φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο είναι:
• Συνείδηση του σώματός τους και των δυνατοτήτων του, αντίληψη της ποιότητας της κίνησης, αντίληψη του χώρου μέσα στον οποίο κινούνται και αντίληψη της κίνησής τους σε σχέση με τους άλλους.
• Προσανατολισμός στο χώρο με σημείο αναφοράς τις δύο πλευρές του σώματός τους (αμφιπλευρικότητα).
• Δραστηριότητες οικοδόμησης βασικών χρονικών σχέσεων, ρυθμικές μετακινήσεις στο χώρο σύμφωνα με δεδομένους ρυθμούς.
• Ανάπτυξη των αντιληπτικών τους ικανότητων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, ικανότητες συντονισμού.
• Στατικές ασκήσεις χαλάρωσης και ισορροπίας οι οποίες έχουν ως στόχο τον έλεγχο της αναπνοής και την καλύτερη στάση του σώματος. Ακολουθούν ασκήσεις εγρήγορσης που προσφέρουν ενεργητικότητα και ζωντάνια στα νήπια. Εμπλεκόμαστε σε καθημερινές ασκήσεις γυμναστικής οι οποίες έχουν ως σκοπό την απόκτηση συνηθειών και στάσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας των νηπίων.
• Δραστηριότητες αυτογνωσίας, επικοινωνίας και συνεργασίας με τον άλλον, παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικά παιχνίδια σε ζευγάρια.
• Ανάπτυξη κοινωνικών αρετών όπως: αυτοέλεγχος, αυτοπειθαρχία, συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, θέληση, υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή και θάρρος.
“…τα πρώτα προσχολικά μου βήματα”
Το portfolio έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια δεσπόζουσα σημασία στις Δομές της Προσχολικής Εκπαίδευσης & Αγωγής και κυρίως στα Νηπιαγωγεία, σε εκείνα που παρέχουν εκπαίδευση και όχι απλή φιλοξενία και αγωγή. “Το portfolio αποτελεί ουσιαστικά έναν φάκελο συλλογής δεδομένων που δεν φωτογραφίζουν απλώς αλλά αποκαλύπτουν την εξέλιξη του παιδιού στους μήνες παραμονής του στο περιβάλλον του σχολείου του. Ο Φάκελος Εργασιών του *Μαθητή (portfolio) αποτελεί συλλογή των έργων ενός παιδιού, τα οποία έχουν επιλεγεί με τη συναίνεσή του και με βάση συγκεκριμένο στόχο. Τα έργα αυτά αποτελούν τεκμήρια για την προσπάθεια, την πρόοδο και την επίδοση του παιδιού σε δεδομένο ή δεδομένα γνωστικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης & αγωγής (μεμονωμένα ή συσχετιζόμενα). Στα Εκπαιδευτήρια μας έχουμε εντάξει μέσα στις παιδαγωγικές διαδικασίες των σχολείων μας το Portfolio σε όλα τα τμήματα των Δομών από το Μεταβρεφικό έως και το Νηπιαγωγείο μας. Το Portfolio για εμάς, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και σημαντικό στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία των σχολείων μας. Μέσω του Portfolio, αναπτύσσεται η γνωστή ανατροφοδότηση (feedback) της κάθε Παιδαγωγού/Εμψυχώτριας προς τους “μαθητές της”. Μέσα από το Portfolio αξιολογούμε την πρόοδο του κάθε παιδιού καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο την απόδοση του παιδιού σε μια συγκεκριμένη μέρα. Η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων μας, ο Ειδικός Επιστημονικός μας Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Αγωγής, σε συνεργασία με την Παιδαγωγό/Εμψυχώτρια του κάθε Τμήματος, συνδυάζουν το Portfolio με μια “εξατομικευμένη διδασκαλία” μιας και πλέον ο,τιδήποτε παράγει το παιδί και οποιοδήποτε στοιχείο στην πρόοδο του, δεν θα συγκρίνεται με αυτά των “συμμαθητών” του αλλά με τα δικά του. Θα έχουν την δυνατότητα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο αποτιμάται μετά την ολοκλήρωση των “θεματικών προσεγγίσεων”, των διαφόρων σχεδίων εργασίας, test, ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων, που πραγματοποιούνται, κ.λ.π.». Γιατί το παιδί για εμάς πέρα όλων των άλλων φτιάχνει “τις μοναδικότερες – ξεχωριστές αναμνήσεις της ζωής του ” στα πρώτα προσχολικά του βήματα.
Ένα νέο Εργαλείο Αξιολόγησης της Γνωστικής Ανάπτυξης και των Δεξιοτήτων, του κάθε παιδιού. “Παρέχει μια εστιασμένη βάση για αξιολόγηση των γλωσσικών, μαθηματικών, κοινωνικών, κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών καθώς και των δεξιοτήτων τους που αφορούν στην αυτονομία και στη μάθηση. Το ατομικό προφίλ που προκύπτει από την αξιολόγηση περιγράφει τις δυνατότητες και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού στους παραπάνω τομείς ανάπτυξης, το οποίο είναι δυνατόν να συσχετιστεί με την επίδοσή του στην τάξη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται έγκαιρα ο εντοπισμός των γνωστικών περιοχών στις οποίες το κάθε παιδί παρουσιάζει δυσκολίες ή ελλείμματα και διευκολύνεται η ειδική εξατομικευμένη ή ομαδική παρέμβαση προς όφελος των παιδιών και της μαθησιακής διαδικασίας στη “σχολική” αυτή βαθμίδα”.
Η κάθε Εκπαιδευτικός/Παιδαγωγός του κάθε τμήματος παρατηρεί συστηματικά καικαταγράφει τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και επί συνόλου της ομάδας που διαμεσολαβεί και εμψυχώνει την “εξελικτική γραμμή” της Παιδαγωγικής διαδικασίας, τα αποτελέσματα και τους στόχους που επιτεύχθηκαν μέσω της εφαρμογής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, των μαθησιακών στόχων, την πρόοδο στις δεξιότητες του κάθε παιδιού, κ.λ.π. Συλλέγει, καταγράφει, αποτυπώνει, χρησιμοποιώντας ως βασικά εργαλεία ειδικές “ατομικές συνεντεύξεις” – “ερωτηματολόγια” με κάθε παιδί της ομάδας της και στοιχεία από την αξιολόγηση του Ιχνογραφήματος από τρεις οπτικές γωνίες (…από το βαθμό της διαφοροποίησης και της δόμησης της εικόνας, από την παράσταση του χώρου και από τη δομή του θέματος της ιχνογράφησης).
Κάνοντας χρήση της “γλώσσας” του Ιχνογραφήματος η κάθε Εκπαιδευτικός/Παιδαγωγός της τάξης, οι Ειδικοί Σύμβουλοι των Εκπαιδευτηρίων μας (Ψυχολόγος, Ειδικοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Αγωγής, Εικαστικοί, κ.λ.π.) ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, θεωρούν τις σχεδιαστικές παραγωγές του παιδιού ως μια θεμελιώδη και ιδιαίτερα αποκαλυπτική δραστηριότητα για τον τρόπο με τον οποίο βιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο. “Ένα μέσο διάγνωσης των μαθησιακών δυσκολιών είναι οι ιχνογραφήσεις των παιδιών. Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί ένα διαγνωστικό μήνυμα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο αυθεντικό και από τα λόγια του παιδιού. Έτσι, όταν το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει με λόγια τις κρυφές επιθυμίες του, καταφεύγει στη γλώσσα του ιχνογραφήματος, λέγοντας με αυτόν τον τρόπο :….διαβάστε το ιχνογράφημά μου, κάτι θέλω να σας πω!!!”
Η αξιολόγηση για εμάς αποτελεί βασικό στάδιο κάθε οργανωμένης και συστηματικής διαδικασίας την οποία χαρακτηρίζει ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η εφαρμογή στην πράξη. Η αξιολόγηση θα είναι διαρκής, θα ενσωματώνεται στην καθημερινή διαδικασία και θα βασίζεται στη συνολική αποτίμηση του προγράμματος.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού της προσχολικής ηλικίας είναι επίσης και ο ρόλος της νηπιαγωγού, γιατί αυτό που κάνει είναι πρώτα από όλα λειτούργημα!! Η «καλή» νηπιαγωγός ασχολείται για πολλές ώρες καθημερινά με το παιδί δίνοντάς του αγάπη, τρυφερότητα, φροντίδα και σεβασμό.Συνεπώς, η νηπιαγωγός θα πρέπει να εξασφαλίζει άμεση προσωπική επαφή και συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί. Το παιδί προσχολικής ηλικίας έχει ανάγκη από συναισθηματική ασφάλεια, κοινωνική συμπεριφορά και δράση και αποζητά από την παιδαγωγό αγάπη, εμπιστοσύνη, θαλπωρή, αναγνώριση και επιβεβαίωση για να ικανοποιηθεί. Η νηπιαγωγός αποτελεί για το παιδί της προσχολικής ηλικίας το πρόσωπο αναφοράς και ταύτισης. Είναι το πρόσωπο εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, που αποτελεί ένα πρότυπο μίμησης για το παιδί. Ταυτόχρονα είναι το άτομο αυτό που θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί και να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά στο κοινωνικό του περιβάλλον και να προετοιμαστεί για την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο.
Η νηπιαγωγός προσχολικής αγωγής πρέπει να γνωρίζει καλά τις ανάγκες όλων των παιδιών της τάξης και του καθενός χωριστά, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει το πλαίσιο, τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις αγωγής και μάθησης για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
Η νηπιαγωγός, έχοντας την κατάλληλη μόρφωση και διαρκή επιμόρφωση, καλείται να γίνει αγωγός και κοινωνός της γνώσης, την οποία πρέπει να απλοποιήσει και να μεταδώσει στο μικρό παιδί. Καλείται να μορφώσει, να εμψυχώσει, να διαπαιδαγωγήσει, να συμβουλέψει και υποβοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί ολόπλευρα και ισόρροπα και να καλλιεργήσει τη σκέψη, το λόγο και τις δεξιότητές του.
Ταυτόχρονα είναι εκείνη που υποδεικνύει στο παιδί τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του και του μαθαίνει τους τρόπους της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στους συνομήλικους του, ενισχύοντας παράλληλα το ομαδικό πνεύμα και το αίσθημα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.
Η νηπιαγωγός πρέπει να υποβοηθήσει το παιδί να ανακαλύψει τη γνώση με τη δημιουργία καταστάσεων προβληματισμού ενθαρρύνοντάς το να προβλέπει, να ερευνά, να πειραματίζεται, να δημιουργεί, να συγκρίνει, να ανακαλύπτει σχέσεις, να ταξινομεί και να αναπτύσσεται νοητικά οικοδομώντας συγχρόνως και τους απαραίτητους μηχανισμούς για την κατάκτηση της γνώσης. Έτσι το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη στις ικανότητες και στην κρίση του και γίνεται ολοένα και πιο αυτόνομο.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κάθε παιδί, ήδη από τη βρεφική ηλικία, έχει το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθεί και οπωσδήποτε τη δυνατότητα να ερευνά, να ανακαλύπτει και να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα παιδιά είναι μικροί θεοί, γεννιώνται έχοντας τεράστιες δυνατότητες και διάπλατα ανοιχτούς ορίζοντες. Στον κόσμο του νηπιαγωγείου λοιπόν το παιδί θα βιώσει την χαρά, τον ενθουσιασμό, την λύπη, τον θυμό. Θα μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Θα μάθει να διεκδικεί.
Να περιμένει. Να επιμένει! Θα μάθει ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες του δεν μπορεί να καταστρατηγούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Θα αποκτήσει έτσι, βιωματικά και σε μεγάλο βαθμό, τα όρια για τα οποία όλοι οι γονείς και οι ψυχολόγοι αγωνίζονται.
Όρια όμως μόνο στην κοινωνική συμπεριφορά όχι στην σκέψη, στην έκφραση και στους ορίζοντες του! Ας μη ξεχνάμε τέλος ότι ο στόχος της προσχολικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι η ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των παιδιών με απώτερο σκοπό αυτά να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένους χαρακτήρες με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στην δική τους κρίση.
Έτσι θα μπορέσουν, μέσα στο απαιτητικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο θα αναγκαστούν να επιβιώσουν, να ζήσουν αυτοδύναμα, χαρούμενα και δημιουργικά έξω από δόγματα και κοινωνικούς συμβιβασμούς.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές αντιλήψεις η κοινωνικοποίηση και πιο συγκεκριμένα η δευτερογενής κοινωνικοποίηση του παιδιού αρχίζει με την είσοδό του στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο.
Το παιδί στην προσχολική ηλικία έχει την εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνει και να αφομοιώνει γρήγορα όσα του προσφέρονται. Αν συγκρίνουμε παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό θα διαπιστώσουμε ότι υπερτερούν σημαντικά σε όλους τους τομείς απέναντι στα παιδιά που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής.
Το παιδί πρέπει να έχει τη σωστή αντιμετώπιση, φροντίδα και αγάπη στην ευαίσθητη αυτή ηλικία και δεν αρκεί μόνον η εξασφάλιση της ασφαλούς παραμονής του σε έναν χώρο, όπου βρίσκονται και άλλα παιδάκια, αλλά είναι αναγκαίο να διαπαιδαγωγηθεί σωστά. Η προσχολική αγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση του παιδιού, καθώς βάζει τα θεμέλια σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, στην οποία οι εμπειρίες έχουν καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του, στην εξέλιξη της μαθησιακής του ικανότητας και γενικότερα στη δυνατότητα του ατόμου να πορεύεται στη ζωή με δύναμη και γνώση.
Η σωστή προσχολική αγωγή έχει σαν στόχο την ισόρροπη και ολόπλευρη ψυχική, σωματική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού καθώς και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ακέραιης προσωπικότητας, απαλλαγμένης από φόβους και αναστολές, προικίζοντας ταυτόχρονα το παιδί με αυτογνωσία, πειθαρχία, θάρρος και κριτική σκέψη.
Προετοιμάζει, επίσης, το παιδί για την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο, θέτοντας τις βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία του παιδιού καθώς πολλά από τα εργαλεία της μάθησης, όπως η συγκέντρωση, η μνήμη, οι μέθοδοι έρευνας είναι επίκτητα και από την προσχολική ηλικία μπορούν να καλλιεργηθούν σωστά με τα κατάλληλα ερεθίσματα.
Το παιδί της προσχολικής ηλικίας χρειάζεται βοήθεια από ειδικευμένα άτομα, τις νηπιαγωγούς, για να αναπτύξει και να καλλιεργήσει τέτοιες δεξιότητες, που θα το βοηθήσουν να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες, που θα του δοθούν αργότερα στο σχολείο αλλά και μετέπειτα στη ζωή του για μόρφωση και επιμόρφωση. Γι΄ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντική η προσχολική αγωγή που προσφέρεται στο παιδί και πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σ΄ αυτή.